VOLGOGRAD – V neděli 29. prosince zazněla v 12.45 na železničním nádraží v ruském městě Volgograd mohutná exploze. Podle poslední informace zahynulo celkem 18 lidí, mezi obětmi jsou děti. V ničivějším útoku zabránil teroristovi bezpečnostní nádražní systém.


Nálož byla odpálena u hlavního vchodu. Odpálil ji bezpečnostním rám na hledání kovů v nádražní bráně. Sílu nálože, která vyrvala z pantů těžká nádražní vrata, odhadují experti na 10 kg v trinitotoluenovém ekvivalentu. Výbuch byl tak silný, že prohazoval lidi v nádražní hale oknem.

Jak informuje ruská tisková agentura Interfax, okna v budově jsou vyražena. Zatím se počet obětí stále ještě liší, počet se pohybuje od 15 do 50 osob.

Šetření probíhá ve dvou směrech, a to podle dvou článků Trestního zákoníku RF – Teroristický útok a Nezákonné nakládání zbraní a nábojů. Podle hypotézy Národního antiteroristického výboru (NAV), bombu na nádraží ve Volgogradě odpálila sebevražedná teroristka.

Mezi mrtvými i zraněnými jsou děti

Kolaps v železniční dopravě nenastal, protože ředitelství Ruských železných drah využilo příměstských nádraží. Jde už o druhý teroristický útok na území Volgogradu. Při minulém teroristickém útoku v říjnu tohoto roku použila sebevražedná teroristka nálož v autobuse. Zahynulo 8 lidí a 30 dalších utrpěli znamení.

Teroristovo jméno už je orgánům činným v trestním řízení známé, nebylo však doposud zveřejněno, vzhledem k probíhajícímu vyšetřování.

I mezi mrtvými i mezi zraněnými jsou i děti. Jednu devítiletou dívenku přikryla matka vlastním tělem, které bylo roztrháno náloží. «Dívenka je ve velmi těžkém stavu a jak řekla primátorka Volgogradu Irina Guseva, bude spolu s dalšími kritickými pacienty převezena do Moskvy. Vasilij Galuškin, vicepremiér regionu upřesnil, že během útoku zemřelo 14 lidí, další dvě osoby zemřely v nemocnicích a další zhruba desítka osob je v kritickém stavu. Podrobnosti by měly být známy

Mezitím byla zveřejněna adresa krevní banky Volgogradu, kam mohou občané města a regionu dávat krev, protože zranění jsou velmi náročná na tuto životní tekutinu.

© 2009-2024 ПРАЖСКИЙ ЭКСПРЕСС - ИНФОРМАЦИОННОЕ ИЗДАНИЕ
Частичная перепечатка материалов разрешена с активной ссылкой на www.prague-express.cz
Перепечатка материалов в бумажных носителях - только с письменного разрешения редакции
Vydavatel: EX PRESS MEDIA spol. s r.o., Praha 5, Petržílkova 1436/35, IČ: 27379221
Kontaktní osoba: Ing. Boris Kogut, CSc, telefon: +420 775 977 591, adresa elektronické pošty: reklama@prague-express.cz
Všeobecné obchodní podmínky VYDAVATELSTVÍ EX PRESS MEDIA spol. s r.o. pro inzeráty a prospektové přílohy




Система Orphus